logo mutsDe opleiding Aankomend Instellingskok (AIK) bestaat uit een theorie- en een praktijkopleiding. Voor de theorie-opleiding kan er een keus gemaakt worden uit: Theorie en Schriftelijk. Deze 2 mogelijkheden gaan uit van gelijke eindtermen. De combinatie Theorie AIK met de praktijkopleiding AIK, op dezelfde locatie en met aansluitende lestijden, is een goede keuze.



Vakken:

  • Levensmiddelenleer
  • Voedingsleer (anatomie-fysiologie)
  • Menu- en receptenleer
  • Keukeninrichting en -organisatie
  • Hygiëne

Examen:
Mei en September.
Schriftelijk in alle vakken, levensmiddelenleer ook mondeling.

Toelatingseisen:
Minimum leeftijd 18 jaar
Bij voorkeur werkzaam in de instellingskeuken, eventueel als stagiair.

Theorie opleiding

Aantal lesdagen:
20 dagen van 2 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.

Studiebelasting: 8 à 10 uur per week.

Aanvang: Oktober

Theorie:
Tijdens de 20 begeleidingsdagen is de docent aanwezig om het gemaakte huiswerk te bespreken, lesstof uit te leggen en het huiswerk voor de volgende bijeenkomst mee te geven. Op vaste tijdstippen zijn er tussentijdse toetsen en een examentraining.
Een combinatie met de praktijkopleiding is heel goed mogelijk

Locatie:
De opleiding wordt gegeven op een centrale plek in Nederland.

Schriftelijke opleiding

Contacturen:
Het cursuspakket wordt in zijn geheel, na ontvangst van de betaling, toegestuurd. De cursist kan het bestudeerde toetsen aan de hand van leerdoelen. Er dienen per les een aantal opgaven gemaakt en ter correctie ingezonden te worden. De gecorrigeerde opdrachten worden binnen 14 dagen geretourneerd.

Studiebelasting:
6 à 8 uur per week, bij een studieduur van circa 1 jaar

Aanvang: In overleg met BGP

Praktijk opleiding

Het verdient aanbeveling eerst of gelijktijdig de theorie of eventueel de schriftelijke opleiding Aankomend Instellingskok te volgen.

Tijdens de lessen worden alle basistechnieken, nodig voor de bereiding van veel voorkomende gerechten in de instellingskeuken aangeleerd. Ook eenvoudig gebak komt aan de orde. Veel aandacht wordt besteed aan afwerking en smaak.

Aantal lesdagen:
20 dagen van circa 4 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.

Studiebelasting: ± 3 uur per week

Aanvang: oktober

Locatie:
De opleiding wordt gegeven op een centrale plek in Nederland.