Eénjarige opleidingen https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen Thu, 28 Aug 2014 00:18:40 +0000 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Voedingsassistent lange opleiding https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/voedingsassistent https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/voedingsassistent

Ondanks alle verschuivingen in het werkveld blijven er voedingsassistenten bestaan en zij hebben behoefte aan een gedegen, vakinhoudelijke opleiding met natuurlijk aandacht voor klantvriendelijkheid en gastvrijheid. 

De lange opleiding voor Voedingsassistenten van BGP duurt iets meer dan één kalenderjaar. De inhoud is in de vorm van lesbrieven en er zijn twee studiedagen waarin praktijkopdrachten en onderwerpen uit de verschillende modules worden toegelicht en waarin extra aandacht wordt gegeven aan de beroepshouding. De meeste deelnemers zullen al werkzaam zijn als voedingsassistent en mogelijk ook een druk privé-bestaan hebben. Om dan elke keer een hele dag naar “school” te moeten, met misschien ook wel een lange reistijd, kan erg belastend zijn.

Deze opleiding is niet zo vrijblijvend. Volgens een strak schema moeten de gemaakte huiswerkopdrachten, in portvrije enveloppen, opgestuurd worden naar de eigen docent. Samen met het gecorrigeerde huiswerk worden dan nieuwe lesbrieven naar de cursist opgestuurd. Vertraging oplopen wordt direct opgemerkt door de docent en deze neemt contact op met de cursist. Eigenlijk is dit de bekende “stok achter de deur”.

De lesbrieven zijn onderverdeeld in 6 modules en in totaal zijn er 20 lesbrieven.

De 6 modules hebben als onderwerp:

  • Voedingsleer
  • Zorg voor de voeding
  • Hygiëne
  • Organisatie
  • Beroepshouding
  • Dieetleer

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk en een mondeling examen.

Als de cursist geslaagd is ontvangt hij/zij een geregistreerd BGP-diploma en een voedingassistentenspeld. 

Bij voldoende inschrijvingen zal de opleiding voor Voedingsassistenten 2 x per jaar (in september en januari) van start gaan. Elke groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

]]>
[email protected] (Melvin Guijt) Eénjarige opleidingen Fri, 25 Nov 2011 13:39:50 +0000
Aankomend instellingkok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/aankomend-instellings-kok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/aankomend-instellings-kok

logo mutsDe opleiding Aankomend Instellingskok (AIK) bestaat uit een theorie- en een praktijkopleiding. Voor de theorie-opleiding kan er een keus gemaakt worden uit: Theorie en Schriftelijk. Deze 2 mogelijkheden gaan uit van gelijke eindtermen. De combinatie Theorie AIK met de praktijkopleiding AIK, op dezelfde locatie en met aansluitende lestijden, is een goede keuze.



Vakken:

  • Levensmiddelenleer
  • Voedingsleer (anatomie-fysiologie)
  • Menu- en receptenleer
  • Keukeninrichting en -organisatie
  • Hygiëne

Examen:
Mei en September.
Schriftelijk in alle vakken, levensmiddelenleer ook mondeling.

Toelatingseisen:
Minimum leeftijd 18 jaar
Bij voorkeur werkzaam in de instellingskeuken, eventueel als stagiair.

Theorie opleiding

Aantal lesdagen:
20 dagen van 2 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.

Studiebelasting: 8 à 10 uur per week.

Aanvang: Oktober

Theorie:
Tijdens de 20 begeleidingsdagen is de docent aanwezig om het gemaakte huiswerk te bespreken, lesstof uit te leggen en het huiswerk voor de volgende bijeenkomst mee te geven. Op vaste tijdstippen zijn er tussentijdse toetsen en een examentraining.
Een combinatie met de praktijkopleiding is heel goed mogelijk

Locatie:
De opleiding wordt gegeven in de regio’s Noord/Oost, Zuid en West.

Schriftelijke opleiding

Contacturen:
Het cursuspakket wordt in zijn geheel, na ontvangst van de betaling, toegestuurd. De cursist kan het bestudeerde toetsen aan de hand van leerdoelen. Er dienen per les een aantal opgaven gemaakt en ter correctie ingezonden te worden. De gecorrigeerde opdrachten worden binnen 14 dagen geretourneerd.

Studiebelasting:
6 à 8 uur per week, bij een studieduur van circa 1 jaar

Aanvang: In overleg met BGP

Praktijk opleiding

Het verdient aanbeveling eerst of gelijktijdig de theorie of eventueel de schriftelijke opleiding Aankomend Instellingskok te volgen.

Tijdens de lessen worden alle basistechnieken, nodig voor de bereiding van veel voorkomende gerechten in de instellingskeuken aangeleerd. Ook eenvoudig gebak komt aan de orde. Veel aandacht wordt besteed aan afwerking en smaak.

Aantal lesdagen:
20 dagen van circa 4 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.

Studiebelasting: ± 3 uur per week

Aanvang: oktober

Locatie:
De opleiding wordt gegeven in de regio’s Noord/Oost, Zuid en West.

]]>
[email protected] (Melvin Guijt) Eénjarige opleidingen Sat, 12 Sep 2009 18:26:00 +0000
Zelfstandig werkend instellingskok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/zelfstandig-werkend-instellings-kok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/zelfstandig-werkend-instellings-kok

logo mutsDe opleiding Zelfstandig Werkend Instellingskok (ZWIK) bestaat uit een theorie- en een praktijkopleiding. Voor de theorie-opleiding kan er een keus gemaakt worden uit: Theorie en Schriftelijk. Deze 2 mogelijkheden gaan uit van gelijke eindtermen. De combinatie Theorie ZWIK met de praktijkopleiding ZWIK, op dezelfde locatie en met aansluitende lestijden, is een goede keuze.

 

Vakken:

  • Levensmiddelenleer
  • Voedings en Dieetleer
  • Menu- en receptenleer
  • Keukeninrichting en -organisatie
  • Hygiëne

Examen: Mei, september.
Schriftelijk in alle vakken, levensmiddelenleer ook mondeling.

Toelatingseisen:

  • Minimum leeftijd 18 jaar.
  • Bij voorkeur werkzaam in de instellingskeuken, eventueel als stagiair.
  • In bezit van diploma AIK Theorie en Praktijk of een gelijkwaardig diploma.

Theorie opleiding

Aantal lesdagen: 20 dagen van 2 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.
Studiebelasting: ± 10- 12 uur per week.

Aanvang: Oktober

Theorie:
Tijdens de 20 begeleidingsdagen is de docent aanwezig om het gemaakte huiswerk te bespreken, lesstof uit te leggen en het huiswerk voor de volgende bijeenkomst mee te geven. Op vaste tijdstippen zijn er tussentijdse toetsen en een examentraining. Een combinatie met de praktijkopleiding is heel goed mogelijk

Locatie:
De opleiding wordt gegeven in de regio’s Noord/Oost, Zuid en West.

Schriftelijke opleiding

Contacturen:
Het cursuspakket wordt ineens, na ontvangst van de betaling, toegestuurd. De cursist kan het bestudeerde toetsen aan de hand van leerdoelen. Er dienen per les een aantal opgaven gemaakt en ter correctie ingezonden te worden. De gecorrigeerde opdrachten worden binnen 14 dagen geretourneerd.

Studiebelasting:
10 à 12 uur per week, bij een studieduur van circa 1 jaar

Aanvang: In overleg met BGP

Praktijk opleiding

Het verdient aanbeveling eerst of gelijktijdig de theorie of eventueel de schriftelijke opleiding Zelfstandig Werkend Instellingskok te volgen.

In deze opleiding wordt ruim aandacht besteed aan het zelfstandig leren toepassen van wat minder eenvoudige technieken in gerechten die gemaakt kunnen worden in de instellingskeuken. Aan het maken van gebak wordt extra aandacht geschonken, evenals aan het bereiden van vegetarische en buitenlandse gerechten. het programma biedt ruimte om, op verzoek van de cursist, gerechten en technieken extra te oefenen.

Aantal lesdagen:
20 dagen van circa 4 lesuren per dag, gemiddeld 3 lesdagen per maand.

Studiebelasting:
± 3 uur per week

Aanvang: oktober

Locatie:
De opleiding wordt gegeven in de regio’s Noord/Oost, Zuid en West.

 

]]>
[email protected] (Melvin Guijt) Eénjarige opleidingen Sun, 04 Oct 2009 00:51:30 +0000
Dieetkok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/dieetkok https://www.bgp-opleidingen.nl/opleidingen/eenjarige-opleidingen/dieetkok

logo mutsTheorie en praktijk

  1. Praktijk dieetkoken
  2. Theorie dieetleer


Tijdens de praktijklessen wordt de cursist alle mogelijkheden aangeboden om een dieetmaaltijd zo gevarieerd en smakelijk mogelijk te bereiden, binnen de grenzen van het dieet. In de theorielessen wordt inzicht in de dieetproblematiek gegeven en wordt de cursist getraind in het varieren en het vervangen van maaltijdcomponenten om het aanbod voor de consument zo ruim mogelijk te maken. Naast het behandelen van de meest voorkomende dieten wordt er tijdens de opleiding ook ruim aandacht geschonken aan en ervaring opgedaan met, de verwerking van speciale dieetproducten en halffabrikaten voor dieetvoedingen.

Er is ook aandacht voor het inpassen van dieten in de normale voeding via bijvoorbeeld de menucyclus en het uitwerken van recepturen.De opleiding is erop gericht om de dieetkok zoveel kennis en vooral inzicht mee te geven dat deze in staat is tijdig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dieten en dieetproducten te signaleren en op toepassingsmogelijkheden te beoordelen; om mee te helpen eetproblemen op te lossen "slechte eters" en ook om mee te denken over de samenstelling van het assortiment (dieet) voedingen.

Toelatingseisen:
Minimumleeftijd 18 jaar. Bij voorkeur werkzaam in de instellingskeuken. In bezit van diploma ZWIK theorie en praktijk of een gelijkwaardig diploma.

Aantal lesdagen: 15 lesdagen, 4 stagedagen en 2 examendagen.

Studiebelasting: 8 - 10 uur per lesdag.

]]>
[email protected] (Melvin Guijt) Eénjarige opleidingen Sun, 04 Oct 2009 01:06:08 +0000